U bent hier:Home Internationaal Nederlands  Kennisgeving strafbaar feit

Kennisgeving strafbaar feit

Wie bestuurde het voertuig?

Er is een strafbaar feit gepleegd met een voertuig. U ontvangt een 'Kennisgeving strafbaar feit' om antwoord te krijgen op de vraag: Wie bestuurde het voertuig op het moment dat het strafbare feit werd geconstateerd? Het antwoord daarop kan zijn:

a. Ik was zelf de bestuurder

Bij de kennisgeving zit een antwoordformulier. Daarop kunt u aangeven dat u de bestuurder was. Wij ontvangen het antwoordformulier graag binnen 7 werkdagen van u retour.

Naar boven

b. Ik was niet zelf de bestuurder. Maar ik weet wie dat wel was.

Bij de kennisgeving zit een antwoordformulier. Vul daarop de gegevens in van degene die het voertuig bestuurde op het moment dat het strafbare feit werd gepleegd.
Wij ontvangen het antwoordformulier graag binnen 7 werkdagen van u retour.
Wij nemen vervolgens contact op met de door u opgegeven bestuurder.

Erkent diegene dat hij/zij de bestuurder was, dan behandelen wij de zaak als een nieuwe zaak op naam van de opgegeven bestuurder.
Ontkent diegene dat hij/zij de bestuurder was, of lukt het niet met hem of haar contact te krijgen, dan draagt het CJIB de zaak over aan het Openbaar Ministerie.

Volgens de Wegenverkeerswet 1994 blijft de kentekenhouder uiteindelijk verantwoordelijk voor de overtredingen die met het voertuig zijn begaan. Blijft de kentekenhouder ontkennen de bestuurder te zijn geweest, dan draagt het CJIB de zaak over aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie neemt vervolgens een beslissing over het vervolg van de zaak.

Naar boven

c. Ik weet niet wie de bestuurder was

Geldt een van onderstaande situaties voor u?

1. Voertuig verkocht:
U hebt het voertuig verkocht, voordat er een strafbaar feit mee werd gepleegd.
2. Lease beëindigd:
U hebt het voertuig geleased, maar op het moment dat er een strafbaar feit mee werd gepleegd, was uw leasecontract al afgelopen.
3. Voertuig gestolen:
Uw voertuig was gestolen op het moment dat het strafbare feit werd geconstateerd.
4. Vervalste kentekenplaten:
Het voertuig waarmee het strafbare feit werd gepleegd, is niet van u. Er zaten vervalste kentekenplaten op dit voertuig.

Neem dan telefonisch met ons op. Op de bijlage bij de kennisgeving staat op welk telefoonnummer u ons kunt bereiken.

Het CJIB mag geen uitspraak doen over u wel of niet verantwoordelijk wordt gehouden voor het geconstateerde strafbare feit.
Wij dragen de zaak met uw verklaring over aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie bepaalt dan over of u wel of niet verantwoordelijk wordt gehouden voor het geconstateerde strafbare feit.

Naar boven

Wie bestuurde het voertuig?