U bent hier:Home Onderwerpen Boete voor een verkeersovertreding  Inzet van dwangmiddelen

Boete voor een verkeersovertreding

Inzet van dwangmiddelen

Het CJIB kan verschillende dwangmiddelen inzetten wanneer u een boete niet volledig betaalt.

Het CJIB kan van drie dwangmiddelen gebruik maken:

1. Inneming van het rijbewijs
Het CJIB kan uw rijbewijs voor een periode van maximaal vier weken innemen. In de periode dat het rijbewijs is ingenomen, mag u geen voertuig besturen waarvoor het rijbewijs is afgegeven.

2. Buitengebruikstelling van het voertuig
Het CJIB kan een voertuig voor een periode van maximaal vier weken in beslag nemen en buiten gebruik stellen. In bepaalde gevallen kan worden besloten dat het voertuig wordt vernietigd of verkocht.

3. Gijzeling
De kantonrechter kan de officier van justitie toestemming geven om u te gijzelen. In dit geval wordt u voor maximaal zeven dagen ingesloten.

Alleen betaling kan toepassing voorkomen of opheffen

U kunt de toepassing van een dwangmiddel voorkomen of opheffen door de boete en alle eventuele extra kosten alsnog te betalen. Hoe u dit kunt doen, staat beschreven in de brief die u ontvangt voordat het dwangmiddel wordt toegepast.

Dwang heft betalingsplicht niet op

De toepassing van een dwangmiddel heft de betalingsplicht niet op. Dit betekent dat het openstaande bedrag niet automatisch is voldaan als u bijvoorbeeld een aantal dagen gegijzeld bent geweest. Nadat een dwangmiddel is toegepast, moet u het openstaande bedrag nog steeds volledig betalen.