U bent hier:Home Onderwerpen  Ontnemingsmaatregel

Ontnemingsmaatregel

Wanneer de rechter van mening is dat u inkomsten heeft gehad uit het plegen van bewezen verklaarde strafbare feiten, zoals oplichting of handelen in verdovende middelen, dan kan dit u worden ontnomen.

De rechter kan in dit geval naast bijvoorbeeld een gevangenisstraf ook een ontnemingsmaatregel opleggen. In deze maatregel wordt bepaald hoeveel u aan de Staat moet betalen.
Na de uitspraak van de rechter ontvangt u van het CJIB een eerste aanschrijving. U ontvangt deze op het moment dat er geen hoger beroep meer mogelijk is.

In de eerste aanschrijving staat vermeld welk bedrag voor welke datum moet zijn betaald. Betaalt u dit bedrag niet op tijd, dan kan het CJIB de inning van uw zaak overdragen aan een gerechtsdeurwaarder. Maar het CJIB kan ook dwangmiddelen als vervangende hechtenis of lijfsdwang inzetten om u tot betaling te bewegen.

Het ondergaan van de gijzeling heft de betalingsverplichting niet op. U moet na het ondergaan van gijzeling nog steeds het volledige openstaande bedrag betalen.