U bent hier:Home Onderwerpen Strafbeschikking  Wie bestuurde het voertuig?

Strafbeschikking

Wie bestuurde het voertuig?

Er is een strafbaar feit gepleegd met een voertuig. U ontvangt een 'Kennisgeving strafbaar feit en ontbieding verhoor' om antwoord te krijgen op de vraag: Wie bestuurde het voertuig op dat moment? Het antwoord daarop kan zijn:

a. Ik was zelf de bestuurder

Bij de kennisgeving zit een antwoordformulier. Daarop kunt u aangeven dat u de bestuurder was.
Wij ontvangen het antwoordformulier graag binnen 7 werkdagen van u retour. Lukt het u niet het formulier zo snel terug te sturen, neem dan telefonisch contact met ons op. U wordt dan telefonisch verhoord en uw verklaring wordt meegenomen in de verdere behandeling van de zaak door het Openbaar Ministerie.
Op de kennisgeving staat welk telefoonnummer u moet bellen en voor welke datum u dat moet doen.

Naar boven

b. Ik was niet zelf de bestuurder. Ik weet wie dat wel was.

Bij de kennisgeving zit een antwoordformulier. Vul daarop de gegevens in van degene die het voertuig bestuurde op het moment dat het strafbare feit werd gepleegd.
Wij ontvangen het antwoordformulier graag binnen 7 werkdagen van u retour. Lukt het u niet het formulier zo snel terug te sturen, neem dan telefonisch contact met ons op. Op de kennisgeving staat welk telefoonnummer u moet bellen en voor welke datum u dat moet doen.

Wij nemen vervolgens contact op met de door u opgegeven bestuurder.
Erkent diegene dat hij/zij de bestuurder was, dan behandelen wij de zaak als een nieuwe zaak op naam van de opgegeven bestuurder.
Ontkent diegene dat hij/zij de bestuurder was, of lukt het niet met hem of haar contact te krijgen, dan nemen wij opnieuw contact op met de kentekenhouder van het voertuig.

Volgens de Wegenverkeerswet 1994 blijft de kentekenhouder uiteindelijk verantwoordelijk voor de met het voertuig begane overtredingen. Blijft de kentekenhouder ontkennen dat hij/zij de bestuurder was, dan dragen wij de zaak over aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie neemt vervolgens een beslissing over het vervolg van de zaak.

Naar boven

c. Ik weet niet wie de bestuurder was

Geldt een van onderstaande situaties voor u?

 1. Voertuig verkocht:
  U hebt het voertuig verkocht, voordat het strafbare feit werd geconstateerd.
 2. Lease beëindigd:
  U hebt het voertuig geleased, maar deed dat niet meer op het moment dat het strafbare feit werd geconstateerd.
 3. Voertuig gestolen:
  Uw voertuig was gestolen op het moment dat het strafbare feit werd geconstateerd.
 4. Vervalste kentekenplaten
  Het voertuig waarmee het strafbare feit werd gepleegd, is niet van u. Er zaten vervalste kentekenplaten op.

Neem dan telefonisch contact met ons op. Op de bijlage bij de kennisgeving staat op welk telefoonnummer u ons kunt bereiken.
Het CJIB mag geen uitspraak doen over of bepaalde documenten voldoende zijn om aan te tonen dat u niet verantwoordelijk bent voor het geconstateerde strafbare feit. Wij dragen de zaak met uw verklaring over aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie bepaalt vervolgens of u wel of niet verantwoordelijk wordt gehouden voor het geconstateerde strafbare feit.

Naar boven

Wie bestuurde het voertuig?