U bent hier:Home Onderwerpen Wanbetalers en Onverzekerden Zorgverzekering  Wanbetaler

Wanbetalers en Onverzekerden Zorgverzekering

Ik heb een betalingsachterstand bij mijn zorgverzekeraar

Door deze betalingsachterstand heeft de zorgverzekeraar u aangemeld als wanbetaler. Om afgemeld te worden als wanbetaler moet u de betalingsachterstand bij uw zorgverzekeraar voldoen. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar en informeer naar de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken.

Voordat u post van het CJIB ontvangt, is er al veel gebeurd:

Broninhouding of acceptgiro van het CJIB

CAK mag de maandelijkse bestuursrechtelijke premie in laten houden op uw inkomen. Dit wordt broninhouding genoemd.
Als broninhouding niet lukt, ontvangt u van het CJIB een brief Bestuursrechtelijke premie met een acceptgiro. Daarmee moet u de bestuursrechtelijke premie alsnog binnen 6 weken betalen.
U kunt hiervoor geen betalingsregeling treffen.

Zorgtoeslag

In Nederland kunt u bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Het is de bedoeling dat u met deze toeslag (een deel van) de premie voor uw zorgverzekering betaalt.
Als u zorgtoeslag hebt aangevraagd, dan brengt het CJIB deze in mindering op het bedrag dat u maandelijks aan bestuursrechtelijke premie moet betalen. U ontvangt van ons vervolgens nog een acceptgiro om het resterende bedrag te betalen.

Betaalt u niet op tijd?

Als uw betaling niet op de vervaldatum van de acceptgiro op onze rekening is bijgeschreven, ontvangt u van ons een herinnering.
Betaalt u ook die niet op tijd? Dan kunnen wij een deurwaarder inschakelen. U moet dan ook de kosten van de deurwaarder betalen.

De eindafrekening

Uw zorgverzekeraar meldt aan CAK dat u geen wanbetaler meer bent
- wanneer u uw betalingsachterstand bij uw zorgverzekeraar hebt afbetaald óf
- wanneer u zich hebt aangemeld voor schuldhulpverlening.

Staan er op dat moment nog bedragen open aan niet betaalde termijnen bestuursrechtelijke premie? Dan maakt CAK een eindafrekening op.
U ontvangt van het CJIB een acceptgiro waarmee u de restschuld kunt betalen. U mag de restschuld, als u dat wilt, in termijnen betalen. Informatie hierover staat in de brief die u van ons over de restschuld ontvangt.