CJIB presenteert prototype digitale datakluis

17 april 2019, 09:00 uur — Op 18 april 2019 presenteert het CJIB samen met zijn samenwerkingspartners het prototype van de digitale datakluis. De digitale datakluis is een innovatie op het gebied van informatie-uitwisseling in de context van de brede schuldenaanpak.

Armoede en schulden vormen een maatschappelijk probleem in Nederland. Met oog voor het maatschappelijk belang en de positie van de schuldenaar geeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) betekenis aan maatschappelijk verantwoord innen. Daarvoor heeft het verschillende initiatieven ontplooid. Een daarvan is de ontwikkeling van een digitale datakluis.

De digitale datakluis is ontwikkeld op basis van blockchaintechnologie en heeft twee onderscheidende kenmerken. De eerste is dat de informatie alleen kan worden ingezien na toestemming van de burger en de tweede is dat organisaties alleen informatie krijgen op basis van ja/nee-vragen naar informatie die voor hen strikt noodzakelijk is. Om deze uitgangspunten mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van respectievelijk self sovereign identity en zero knowledge proof.

Om de digitale datakluis tot een succes te maken, is toegang tot informatie noodzakelijk. Omdat gemeenten veel informatie beschikbaar hebben en dicht bij de burger en samenleving staan, wil het CJIB op dit lokale niveau aansluiting maken. Het CJIB is met een aantal gemeenten in gesprek over het in pilotvorm testen van de digitale datakluis.

Naar boven