Bent u het niet eens met de uitspraak van de officier van justitie?

Bent u in beroep gegaan tegen een verkeersboete bij de officier van justitie? En bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u opnieuw in beroep gaan.

Wilt u in beroep gaan tegen de uitspraak van de officier van justitie?

Bent u de eigenaar van het voertuig? Of bent u niet de eigenaar maar staat uw naam wel op de brief? Dan kunt u in beroep gaan.
Was u de bestuurder, maar is het voertuig niet van u? Dan kunt u een machtigingsformulier gebruiken om in beroep te gaan.

U kunt in beroep gaan met een brief aan de kantonrechter. U moet dit doen binnen 6 weken na de verzenddatum van onze brief.

 • Schrijf een brief en zet hierin de volgende gegevens: 
  -  Uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats
  -  Waarom u het niet eens bent met de beslissing
  -  Uw IBAN, dit is uw rekeningnummer
  -  De datum waarop u de brief schrijft
  -  Uw handtekening
   
 • Stuur uw brief, samen met een kopie van de uitspraak, naar:
  Parket CVOM
  Afdeling Kanton
  Postbus 8225
  3503 RE UTRECHT
  Nederland

Boete eerst betalen

Voor het in beroep gaan bij de kantonrechter is ‘zekerheid stellen’ verplicht. U stelt zekerheid door de boete te betalen, inclusief administratiekosten. Bij boetes boven de € 225- moet u minimaal € 225,- én de administratiekosten betalen aan het CJIB. Bent u onder de 16 jaar? Dan moet u minimaal € 112,50 én de administratiekosten betalen als de boete hoger is dan
€ 112,50.
Betaalt u niet? Dan is de kans groot dat de kantonrechter uw brief niet behandelt. U moet de boete dan nog steeds betalen.

Hoe gaat het dan verder?

De officier van justitie zal het beroep eerst opnieuw bekijken. Als de officier nog steeds vindt dat de boete terecht is, dan wordt uw beroep naar de kantonrechter doorgestuurd. U krijgt hierover een brief van Parket CVOM.

Staat in de brief dat uw beroep wordt doorgestuurd? Dan krijgt u van de rechtbank een uitnodiging om op de zitting te komen. Tijdens de zitting zal de rechter u vragen om te vertellen waarom u het niet eens bent met de verkeersboete. Het oordeel van de kantonrechter krijgt u dan meestal direct te horen. U ontvangt de uitspraak ook per post.
Kunt of wilt u niet naar de zitting komen? Dan neemt de kantonrechter een beslissing op basis van het dossier. U ontvangt de uitspraak per post.

Geld terug?

Of u geld terug krijgt, is afhankelijk van de beslissing van de kantonrechter.
Als de kantonrechter u geen gelijk geeft, krijgt u het betaalde bedrag niet terug.
Als de kantonrechter beslist dat de beschikking wordt vernietigd, of het boetebedrag wordt gematigd, dan ontvangt u het betaalde bedrag (deels) terug.
In beide gevallen krijgt u van het CJIB apart bericht per post.

Bijlagen

Vindt u deze informatie duidelijk?
Maximum 250 characters.
To top