Betalingsregeling Wilt u een betalingsregeling afspreken? Of wilt u informatie over de regeling die u hebt afgesproken? Log dan in met uw DigiD

Verkeersboete

Hebt u een brief gekregen met een letter M? Dan hebt u in Nederland een lichte overtreding gemaakt in het verkeer. Hieronder leest u wat wij doen om u een verkeersboete te laten betalen.

Stap 1: We sturen u een verkeersboete

U maakt in Nederland een verkeersovertreding. Wij sturen u dan een brief met rechtsboven een letter M. Hierin staat om welke overtreding het gaat en welke boete u moet betalen. U moet de boete binnen acht weken betalen. Deze brief sturen we naar:

  • de eigenaar van de auto of motorfiets waarmee de overtreding is gemaakt, of
  • de persoon die de overtreding heeft gemaakt en aan wie de politie de bekeuring meteen heeft gegeven, of
  • de persoon die de auto, aanhangwagen of motorfiets heeft gehuurd waarmee de overtreding is gemaakt.

Stap 2: We sturen u aanmaningen

Betaalt u de boete niet op tijd? Of betaalt u niet het hele bedrag? Dan krijgt u maximaal twee keer een aanmaning. Het bedrag van de aanmaningen is hoger dan de boete. Het bedrag van de eerste aanmaning is anderhalf keer het bedrag van de boete. Het bedrag van de tweede aanmaning is drie keer het bedrag van de boete.

Voorbeeld

U hebt een boete gekregen van

€ 50

Eerste aanmaning

€ 75 = € 50 x 1,5

Tweede aanmaning

€ 150 = € 50 x 3

De administratiekosten betaalt u één keer.

Stap 3:  We dragen de boete over

Woont u in een land dat lid is van de Europese Unie (EU)? Dan dragen wij de zaak over aan dat land. Zij gaan dan proberen u de boete te laten betalen

Stap 4: Opsporingsregister

Kunnen wij de zaak niet overdragen aan een ander EU-land? Dan komt uw naam in het Nederlandse Opsporingsregister te staan. Dat betekent dat een opsporingsambtenaar (bijvoorbeeld de politie of een douaneambtenaar) u in Nederland staande kan houden. U moet dan direct de boete betalen. Doet u dat niet? Dan kunnen zij uw voertuig afnemen.