Wat is het CJIB?

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland.

Het CJIB zorgt voor de inning van veel verschillende soorten boetes, zoals de verkeersboete en de strafbeschikking. Ook heeft het een centrale rol bij de afhandeling van strafrechtelijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld een uitspraak van een rechter of een beslissing van een officier van justitie van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

In Europa hebben de lidstaten met elkaar afgesproken dat ze samenwerken op het gebied van het innen van boetes. In elke lidstaat is daarvoor een organisatie aangewezen als centrale autoriteit. In Nederland is dat het CJIB.

Tussen de centrale autoriteiten van de EU-lidstaten worden strafrechtelijke beslissingen en boetes uitgewisseld.

Een voorbeeld:

Een Fransman is voor zaken in Nederland. Hij rijdt met zijn eigen auto te hard op een Nederlandse autoweg en wordt daar geflitst door een flitspaal. Door de Europese afspraken ontvangt het CJIB vanuit Frankrijk de adresgegevens van de Franse zakenman. Hij ontvangt thuis, in Frankrijk, een Franstalige verkeersboete in de brievenbus.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Een Nederlander die bijvoorbeeld in Kroatië  een overtreding maakt, krijgt de boete vanuit Kroatië thuisgestuurd.