Digitaal loket Tot dinsdag 21 mei werken wij aan ons Digitaal Loket. U ziet daardoor mogelijk uw gegevens niet of het duurt lang voor deze getoond worden. Onze excuses voor het ongemak!
Betalingsregeling Wilt u een betalingsregeling afspreken? Of wilt u informatie over de regeling die u hebt afgesproken? Log dan in met uw DigiD

Boetevonnis en verwerking van persoonsgegevens

Als u van de rechter een boete moet betalen, krijgt u van het CJIB een brief waarin staat hoe u deze boete kunt betalen. Deze brief heet Boete opgelegd door de rechter (boetevonnis).

Het versturen van boetevonnissen en het innen van de boete is een wettelijke taak van het CJIB. Het CJIB heeft daarom voor deze taak de rol van verwerkingsverantwoordelijke.

Welke persoonsgegevens verwerken wij?

Om de boete van een boetevonnis te kunnen innen, moet het CJIB persoonsgegevens verwerken. Wij krijgen deze gegevens van het Openbaar Ministerie (OM).

De gegevens die wij kunnen verwerken voor deze taak zijn:

  • Burgerservicenummer
  • IBAN
  • Volledige naam
  • Adres, postcode en woonplaats
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats
  • Gegevens over het boetevonnis. Dit zijn bijvoorbeeld het parketnummer en de opgelegde boete.
  • Of u een betalingsregeling heeft
  • Of u in een wettelijk schuldsaneringstraject (WSNP) of faillissement zit

Met wie delen wij gegevens?

Wij delen gegevens alleen met anderen uit als dat nodig is.

Betaalt u het openstaande bedrag van het boetevonnis niet op tijd? Dan vragen wij een deurwaarder om u te laten betalen. Het CJIB deelt uw gegevens dan met de deurwaarder.
Betaalt u het openstaande bedrag ook niet aan de deurwaarder? Dan kan de politie de opdracht krijgen om u in de gevangenis te zetten. In dat geval wisselen wij persoonsgegevens uit met de politie. Ook wisselen we dan gegevens uit met de Penitentiaire Inrichting waar u wordt geplaatst.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) print en verstuurt brieven voor het CJIB. Het CJIB wisselt daarvoor gegevens uit met DUO.

Hoe lang bewaren wij gegevens?

Hoe lang wij uw persoonsgegevens voor het innen van een boetevonnis mogen bewaren, hangt onder andere af van waarvoor u het boetevonnis opgelegd hebt gekregen en van de straf die u hebt gekregen. In artikel 4 en 6 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens staan de bewaartermijnen.