Boete opgelegd door de rechter

Hebt u een brief gekregen met de letter S? Dan hebt u een boete gekregen van de rechter. Wij moeten ervoor zorgen dat u de boete betaalt. Hieronder leest u wat wij doen om u te laten betalen.

Stap 1:  We sturen u een brief

Wij sturen u een brief met de letter S. Deze brief heet Boete opgelegd door de rechter. Hierin staat hoeveel u moet betalen en wanneer.

Stap 2:  We sturen de politie naar uw huis of we sturen u aanmaningen

  • Betaalt u niet op tijd en mag u nog bezwaar maken tegen de boete?
    Dan sturen we uw gegevens naar de politie. Zij komen dan bij u langs om de brief bij u af te geven. Maakt u binnen 14 dagen geen bezwaar bij de rechter tegen de boete? Dan sturen we u een nieuwe brief met een letter S.
  • Betaalt u niet op tijd en mag u geen bezwaar meer maken tegen de boete?
    Dan sturen we u 2 keer een aanmaning. Het bedrag van de aanmaningen is hoger dan de boete. Het bedrag van de eerste aanmaning is € 20 hoger dan de boete. Het bedrag van de tweede aanmaning is 20% hoger dan het bedrag van de eerste aanmaning. Hiervoor geldt dat het bedrag minimaal € 40 hoger is.

    Voorbeeld
U hebt een boete gekregen van € 200
Eerste aanmaning € 220 = € 200 + € 20
Tweede aanmaning € 264 = € 220 + € 44 (= 20% van 220) 

Stap 3:  We vragen de deurwaarder om u te laten betalen

Betaalt u de tweede aanmaning niet op tijd? Of niet het hele bedrag? Dan vragen we deurwaarder u te laten betalen. U moet dan ook de kosten van de deurwaarder betalen.

Stap 4:  U moet naar de gevangenis

Hebt u het (hele) bedrag niet betaald aan de deurwaarder? Dan geven wij opdracht aan de politie om u aan te houden. In de beslissing van de rechter staat hoeveel dagen u dan de gevangenis in moet. Als u in de gevangenis hebt gezeten, hoeft u niet meer te betalen.

Weten we niet waar u woont?

Hebt u de boete nog steeds niet betaald en weten we niet waar u woont? Dan zetten we uw gegevens in het opsporingsregister. Als de politie u aanhoudt, moet u meteen de boete betalen of naar de gevangenis.