Digitaal loket Tot dinsdag 21 mei werken wij aan ons Digitaal Loket. U ziet daardoor mogelijk uw gegevens niet of het duurt lang voor deze getoond worden. Onze excuses voor het ongemak!
Betalingsregeling Wilt u een betalingsregeling afspreken? Of wilt u informatie over de regeling die u hebt afgesproken? Log dan in met uw DigiD

Doorgeven bestuurder

Iemand heeft een strafbaar feit gepleegd met een voertuig. Wij onderzoeken voor het Openbaar Ministerie (OM) wie de bestuurder was. Hieronder leest u hoe dit onderzoek verloopt. 

Stap 1: Er is een strafbaar feit gepleegd

Een opsporingsinstantie (bijvoorbeeld de politie) constateert dat er met een voertuig een strafbaar feit wordt gepleegd.

Stap 2: Wie bestuurde het voertuig?

Om een passende straf te bepalen, wil het OM weten wie op dat moment het voertuig bestuurde. Daarom sturen wij u een brief met de vraag die informatie aan ons door te geven. U kunt digitaal doorgeven of u de bestuurder was of dat iemand anders dat was.

Stap 3: Wat is een passende straf?

Wij sturen de informatie over wie de bestuurder was naar het OM. Het OM gaat controleren of deze bestuurder al eerder een strafbaar feit heeft gepleegd. Daarbij wordt ook gekeken naar wanneer dat was en wat er toen precies is gebeurd. 
De officier van justitie (OvJ) van het OM bepaalt met alle informatie in deze zaak of hij een straf oplegt en zo ja, welke straf dan precies. Is de straf een boete? Dan bepaalt de OvJ ook hoe hoog de boete is.

Stap 4: U krijgt een brief met de beslissing

Het OM stuurt de bestuurder een brief met de beslissing van de OvJ over deze zaak. Deze brief heet Strafbeschikking. 
Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u daartegen bezwaar maken. In dit geval heet dat “in verzet gaan”

Stap 5: Betaal de boete ineens of in termijnen

Heeft de OvJ bepaald dat u een boete moet betalen? Dan kunt u die in één keer of in termijnen betalen. Op de brief staat hoe u dat kunt regelen.