Hoofdelijkheid

Bent u met één (of meer) mededader(s) veroordeeld tot betaling van een schadevergoedingsmaatregel? Lees hieronder wat dit voor u betekent.

Wat is hoofdelijkheid?

U en de mededader(s) zijn met elkaar verantwoordelijk voor de betaling van een schadevergoedingsmaatregel. Iedere dader is verantwoordelijk voor de betaling van het bedrag wat de rechter heeft opgelegd.

Hoe kunt u betalen?

  1. U betaalt het volledige bedrag.
  2. U en de mededader(s) betalen elk een deel van het openstaande bedrag.
  3. U en de mededader(s) spreken met ons een betalingsregeling af om het openstaande bedrag in termijnen te betalen. U kunt niet een afspraak maken voor alleen uw ‘eigen’ gedeelte.

Kies één van bovenstaande opties en regel dit vóór de uiterste betaaldatum! Daarmee voorkomt u dat het bedrag hoger wordt.

Waarom is het belangrijk dat u en de mededader(s) afspraken over de betaling maken?

Stel:

U moet samen met één mededader het opgelegde bedrag van € 2.000 betalen voor een bepaalde datum.

U betaalt direct € 1000. De mededader betaalt niet.

Als de betaaldatum voorbij is, sturen we u allebei een aanmaning met een wettelijke verhoging.

Een ander voorbeeld:

U moet samen met één mededader het opgelegde bedrag van € 5000 betalen voor een bepaalde datum.

U betaalt direct € 2500.

De mededader kan het bedrag niet in één keer betalen. De mededader spreekt een betalingsregeling met ons af en mag het resterende openstaande bedrag van € 2500 in 10 maandelijkse termijnen van € 250,00 betalen. Het openstaande bedrag daalt elke maand met het bedrag dat de mededader maandelijks betaalt.

Omdat u geen betalingsregeling met ons hebt afgesproken en op de uiterste betaaldatum niet het hele openstaande bedrag is betaald, sturen wij u een aanmaning voor het dan nog openstaande bedrag.

Alleen uw ‘eigen’ gedeelte betalen is dus niet genoeg. U bent namelijk samen verantwoordelijk voor het hele openstaande bedrag!