Digitaal loket Tot dinsdag 21 mei werken wij aan ons Digitaal Loket. U ziet daardoor mogelijk uw gegevens niet of het duurt lang voor deze getoond worden. Onze excuses voor het ongemak!
Betalingsregeling Wilt u een betalingsregeling afspreken? Of wilt u informatie over de regeling die u hebt afgesproken? Log dan in met uw DigiD

Kleine groep begaat groot aantal verkeersovertredingen

6 mei 2024, 08:00 uur — Op ongeveer 300 kentekens zijn de laatste jaren per jaar 50 (of meer) verkeersovertredingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau heeft geïnventariseerd. Of de kentekenhouders ook telkens dezelfde personen zijn die de overtredingen maakten, kan het CJIB op basis van deze gegevens niet zeggen.

Het CJIB stuurt de Wahv-beschikkingen uit, ook wel bekend als de Mulder-boetes. Wahv staat voor Wet administratieve handhaving verkeersvoorschriften. Het gaat dan ook om een administratieve handhaving op kenteken, en kentekenaansprakelijkheid. De wet kent niet de systematiek dat meerdere overtredingen kunnen leiden tot zwaardere sancties. De Wahv is bedoeld voor de vlotte afdoening van lichtere verkeersovertredingen. In het strafrecht komen de zwaardere verkeersovertredingen.

De in 2023 bijna 300 kentekenhouders met meer dan 50 Mulder-boetes zijn verantwoordelijk voor ongeveer 25.000 overtredingen per jaar. Het overgrote deel daarvan bestaat uit snelheidsovertredingen. Het totaal aantal Wahv-overtredingen bedroeg in 2023 bijna 8,5 miljoen. Daarvan werden ruim 4,5 miljoen begaan door 3 miljoen kentekenhouders die tussen de 1 en 4 boetes kregen. Ruim 30.000 kentekenhouders hebben 10 of meer overtredingen op hun naam staan.

De systematiek van de wet houdt in dat de boetes alleen op kenteken worden geregistreerd. Omdat achter een kenteken meerdere bestuurders kunnen zitten kan niet gezegd worden hoe veel personen betrokken zijn. Bij de berekening nu zijn overigens kentekens van rechtspersonen niet meegeteld. 

Voor de cijfers is op verschillende niveaus belangstelling omdat in enkele strafzaken is gebleken dat sommige verdachten een groot aantal verkeersovertredingen op hun naam had staan. Inmiddels zijn de cijfers ook bekendgemaakt aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

Bijlagen:

Aantal overtredingen per kenteken - Wahv 2021

Aantal overtredingen per kenteken - Wahv 2022

Aantal overtredingen per kenteken - Wahv 2023