Strafbeschikking vernieuwd

Leeuwarden, 23 februari 2021, 09:00 uur — Jaarlijks verzendt het CJIB 40.000 tot 50.000 strafbeschikkingen in opdracht van het OM. Vanaf 1 maart 2021 heeft die strafbeschikking een nieuw uiterlijk. De vormgeving is veranderd en de tekst is eenvoudiger. Ook de hoeveelheid informatie is aangepast. Informatie over het strafbare feit en de beslissing die de officier van justitie daarover heeft genomen, worden overzichtelijk gepresenteerd.

Het CJIB vindt het belangrijk dat al zijn informatie, in brieven en op de website, begrijpelijk is. Daarom vernieuwde het CJIB in 2018 al de verkeersboete. De strafbeschikking heeft nu vergelijkbare uiterlijke kenmerken en taalgebruik. 

Afbeelding

De informatie over het strafbare feit en de beslissing van de officier van justitie is gecombineerd met een duidelijk oproep voor de ontvanger: wat moet je doen wanneer je het wel of juist niet eens bent met deze strafbeschikking? Die onderverdeling tussen eens en oneens en de stappen die daarbij horen, staan in de toelichting. De ontvanger hoeft alleen de kolom te lezen die van toepassing is.

De nieuwe strafbeschikking is voorgelegd aan een testpanel. ‘Een duidelijke brief, waarbij je weet wat je moet doen en wat je kan verwachten’, was hun oordeel. Het CJIB vindt dat belangrijk omdat de ontvanger van een strafbeschikking vaak een justitiële aantekening (strafblad) krijgt.