U bent hier:Home Onderwerpen  Transactievoorstel

Transactievoorstel

Als u wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, dan kan het Openbaar Ministerie (OM) of de politie u een transactievoorstel aanbieden. Het CJIB zorgt voor het versturen en innen van dit voorstel.

Een transactievoorstel is geen opgelegde sanctie, maar een voorstel tot betaling van een geldbedrag om te voorkomen dat u voor de rechter moet verschijnen.
U ontvangt van het CJIB een aanschrijving met een acceptgiro. In de aanschrijving staan de gegevens over het strafbare feit vermeld. Betaalt u het volledige bedrag op tijd, dan is de zaak afgedaan en hoeft deze niet meer aan een rechter te worden voorgelegd.

Betaal niet als u het niet eens bent met het transactievoorstel

Bezwaar maken tegen een transactievoorstel is niet mogelijk. Bent u het niet eens met het voorstel? Dan kunt u dat laten blijken door niet te betalen. Het CJIB draagt uw zaak dan na het verstrijken van de vervaldatum over aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt dan of hij de zaak wil voorleggen aan de rechter.

Is de zaak eenmaal overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dan kan het CJIB geen vragen meer over deze zaak beantwoorden. U moet dan contact opnemen met het parket dat uw zaak in behandeling neemt.