Vrijheidsstraf

Wij regelen dat mensen met een vrijheidsstraf de gevangenis in gaan. Er zijn twee soorten vrijheidsstraffen: gevangenisstraffen en omgezette taakstraffen. Hieronder leest u wat wij doen om dit te regelen.

Hebt u een gevangenisstraf gekregen van de rechter?

Als de rechter u een gevangenisstraf geeft, dan krijgen wij uw gegevens. We controleren of we uw adres hebben en of u al in de gevangenis zit.

 • Zit u in de gevangenis?
  Als u al in de gevangenis zit, dan geven wij door dat u langer in de gevangenis moet blijven.
   
 • Zit u niet in de gevangenis en hebben wij uw adres?
  Dan beoordelen wij of u zich zelf mag melden bij een gevangenis. Hier zijn regels voor. Bepalen wij dat u zich zelf mag melden? Dan krijgt u een brief waarin staat wanneer u zich bij welke gevangenis moet melden. Doet u dat niet op die datum? Dan vragen wij de politie om u op te halen met een aanhoudingsbevel.
   
 • Zit u niet in de gevangenis en hebben wij geen adres van u?
  Als wij uw adres niet hebben, dan zetten we uw gegevens in het opsporingsregister. Als de politie u aanhoudt, moet u meteen naar de gevangenis.
   
 • Ben je niet volwassen en heb je een gevangenisstraf gekregen?
  Als je niet volwassen bent, dan beoordelen wij of jij je zelf mag melden bij een gevangenis. Of dat we de politie vragen om je op te halen met een aanhoudingsbevel.

Had u een taakstraf en moet u nu naar de gevangenis?

Hebt u uw taakstraf niet helemaal uitgevoerd? Dan kan de taakstraf worden omgezet in vervangende hechtenis. U moet dan nog naar de gevangenis. We sturen u hierover een brief. Daarna komt de politie u ophalen met een aanhoudingsbevel.

 • Hebben wij geen adres van u?
  Als wij uw adres niet hebben, dan zetten we uw gegevens in het opsporingsregister.
   
 • Ben je niet volwassen en heb je je taakstraf niet helemaal uitgevoerd?
  Dan kan de taakstraf worden omgezet in vervangende hechtenis. Je moet dan naar een Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ) of een Justitiële Jeugdinrichting. Je krijgt hierover een brief. In deze brief staat wat je kunt doen om je aan te melden.