Ontnemingsmaatregel

Hebt u een brief gekregen met de tekst ‘ontnemingsmaatregel’? Dan vindt de rechter dat u niet eerlijk geld hebt verdiend. U hebt bijvoorbeeld mensen opgelicht of verdovende middelen verkocht. Het geld dat u hiermee hebt verdiend, moet u terugbetalen. Hieronder leest u wat wij doen om u te laten terugbetalen.

Stap 1:  Er is beslag gelegd op uw geld en spullen

Is er beslag gelegd op uw geld en spullen? Dan gebruiken wij die nu voor de betaling.

Stap 2:  We sturen u een brief

Hebben wij geen beslag gelegd op uw geld en spullen? Dan sturen we u een brief met de tekst ‘ontnemingsmaatregel’. Hierin staat hoeveel u moet betalen en wanneer.

Stap 3:  We vragen de deurwaarder u te laten betalen

Betaalt u niet op tijd, of niet het hele bedrag? Of maakt u geen afspraak met ons om het bedrag in delen te betalen? Dan vragen wij een deurwaarder om u te laten betalen. U moet dan ook de kosten van de deurwaarder betalen.

Stap 4:  We vragen de officier van justitie om u in de gevangenis te zetten

Hebt u niet het hele bedrag betaald aan de deurwaarder? Dan kan de officier van justitie toestemming vragen aan de rechter om u in de gevangenis te zetten. Dit is een manier om u te dwingen om te betalen.

Let op: uiteindelijk moet u altijd uw maatregel helemaal betalen.

Ontnemingsschikking

Vindt het Openbaar Ministerie dat u geld hebt verdiend met zaken waarvoor u straf kunt krijgen? Dan kan de officier van justitie met u een afspraak maken over een ontnemingsschikking. Dit betekent dat u een maatregel moet betalen. Als u het afgesproken bedrag betaalt, hoeft u niet naar de rechter. Hieronder leest u wat wij doen om u te laten betalen.

Stap 1:  We sturen u een brief

Wij sturen u een brief met de tekst ‘ontnemingsschikking’. Hierin staat hoeveel u moet betalen en wanneer. Hoeveel u moet betalen hangt af van wat u hebt gedaan.

Europese confiscatiebeslissing

Hebt u een brief gekregen met de tekst ‘Europese confiscatiebeslissing’? Dan vindt de rechter in een ander land dat u niet eerlijk geld hebt verdiend. U hebt bijvoorbeeld mensen opgelicht of verdovende middelen verkocht. Het geld dat u hiermee hebt verdiend, moet u terubetalen. Woont u in Nederland of hebt u spullen of geld in Nederland? Dan kan de rechter deze beslissing aan Nederland geven. Wij zorgen er dan voor dat u het geld terugbetaalt. Hieronder leest u wat wij doen om u te laten betalen. 

Stap 1:  We controleren of de beslissing volgens de regels is

We krijgen van een ander Europees land de beslissing om u een bedrag te laten betalen. We controleren of deze beslissing volgens de regels is. Is er beslag gelegd op uw geld en spullen? Dan gebruiken wij die nu voor de betaling.

Stap 2:  We sturen u een brief

Wij sturen u een brief met de tekst 'Europese confiscatiebeslissing'. Hierin staat hoeveel u moet betalen en wanneer.

Stap 3:  We versturen een herinnering of aanmaning

Betaalt u niet op tijd of niet het hele bedrag? Of maakt u geen afspraak met ons om het bedrag in delen te betalen? Dan kunnen wij een herinnering of aanmaning versturen.

Stap 4:  We vragen de deurwaarder u te laten betalen

Betaalt u niet op tijd, of niet het hele bedrag? Of maakt u geen afspraak met ons om het bedrag in delen te betalen? Dan vragen wij een deurwaarder om u te laten betalen. U moet dan ook de kosten van de deurwaarder betalen.

Stap 5:  We vragen de officier van justitie om u in de gevangenis te zetten

Hebt u het hele bedrag niet betaald aan de deurwaarder? Dan kan de officier van justitie toestemming aan de rechter vragen om u in de gevangenis te zetten. Dit is een manier om u te dwingen om te betalen.

Let op: uiteindelijk moet u altijd uw maatregel helemaal betalen.

 

Uw reactie mag maximaal 250 karakters tellen.
Naar boven

Elke boete een andere letter

Op onze brieven staan vaak letters. U kunt hieronder zien hoe de boete heet.
Verkeersboete
Premies voor uw zorgverzekering
Strafbeschikking
Boetevonnis
Schadevergoeding
Ontnemingsmaatregel
Europese boete
Kostenvergoeding Huurcommissie
Transactievoorstel
Aankondiging
Bestuurlijke boete
Betaalverzoek
Voorbeeld beschikking verkeersboete
Sluiten

Dutch visitor

International visitors

This will take you to another section of our site with
information specifically for international visitors.
Sluiten