Verkeersboete

Hieronder leest u wat het CJIB doet om een verkeersboete te innen.

Stap 1: We sturen een verkeersboete

De politie, RDW of gemeente stuurt de gegevens van de overtreding naar het CJIB. Wij versturen vervolgens een brief met rechtsboven de letter M. Hierin staat om welke overtreding het gaat en welke boete daarbij hoort. Deze brief sturen we naar:

 • de persoon die de overtreding heeft gemaakt en aan wie de politie de bekeuring heeft gegeven (bij een staandehouding), of
 • de eigenaar van de auto of motorfiets waarmee de overtreding is gemaakt, of
 • de persoon die de auto, aanhangwagen of motorfiets heeft gehuurd waarmee de overtreding is gemaakt.

Deze persoon heeft 8 weken de tijd om de boete te betalen.

Stap 2: We sturen u aanmaningen

Betaalt u de boete niet op tijd of niet het hele bedrag? Dan krijgt u maximaal twee keer een aanmaning. Het bedrag van de aanmaningen is hoger dan de boete. Het bedrag van de eerste aanmaning is anderhalf keer het bedrag van de boete. Het bedrag van de tweede aanmaning is drie keer het bedrag van de boete.

Voorbeeld

Wij sturen u eenBedrag
Verkeersboete€ 50
Eerste aanmaning€ 50 x 1,5 = € 75,00
Tweede aanmaning€ 50 x 3 = € 150,00

Stap 3: We controleren uw adres

Betaalt u de tweede aanmaning niet op tijd? Dan controleren wij uw adres bij de gemeente. Hebben we onze brieven naar een verkeerd adres gestuurd? Dan sturen we een brief naar uw juiste adres. Dat is het adres dat in de administratie van uw gemeente staat. Hebt u geen vast adres? Dan zetten we uw boete in het opsporingsregister. Als de politie u dan aanhoudt, moet u de boete betalen.

Hebt u de boete nog niet betaald? Dan kunnen wij een aantal dingen doen om u alsnog te laten betalen:

 • We laten een kentekenblokkade plaatsen
  Hebt u 5 of meer verkeersboetes nog niet betaald en hebt u voor deze boetes al een tweede aanmaning ontvangen? Dan kunnen wij dit bij de RDW melden.  De RDW plaatst dan een kentekenblokkade. Een kentekenblokkade  betekent dat u geen nieuwe kentekens meer op naam kunt zetten.
  De blokkade wordt weer verwijderd
  - wanneer uw boetes zijn betaald of
  - wanneer u met ons voor alle zaken een afspraak hebt gemaakt over betalen in delen.
   
 • We halen geld van uw rekening
  Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 500,00 per keer. U krijgt daarna een brief. De brief heet 'kennisgeving van verhaal'.
   
 • We vragen een deurwaarder u te laten betalen
  U moet dan ook de kosten van de deurwaarder betalen.
   
 • U moet vier weken uw rijbewijs bij ons inleveren 
  U mag dan vier weken niet rijden met uw auto of motorfiets. Dit heet 'inneming rijbewijs'. U krijgt hierover altijd een brief. Hierin staat wat wij gaan doen. Maar ook hoe u nog kunt betalen.
 • We vragen de politie uw voertuig buiten gebruik te stellen
  Voordat we dit doen, krijgt u van ons nog een brief. Hierin staat wat wij gaan doen. Maar ook hoe u nog kunt betalen. Betaalt u niet? Dan schakelen we de politie in. De politie vraagt u dan de boete te betalen. Doet u dat niet, dan kan de politie een voertuig (bijvoorbeeld auto of motor) buiten gebruik stellen. Dit hoeft niet het voertuig te zijn waarmee u de verkeersovertreding hebt gemaakt. Het gaat om het voertuig dat u op dat moment gebruikt, ook als dit het voertuig is van iemand anders.
 • U moet maximaal zeven dagen naar de gevangenis
  De kantonrechter kan de officier van justitie hiervoor toestemming geven. Dit heet 'gijzeling'. Hierover krijgt u altijd een brief. Hierin staat wat wij gaan doen. Maar ook hoe u nog kunt betalen.

  Let op: uiteindelijk moet u altijd uw boete betalen.

Weten we niet waar u woont?

Als we niet weten waar u woont, dan vragen we de rechter om een oproep in de Staatscourant te zetten. Hierin vraagt hij u naar de rechtbank te komen. De rechter bepaalt dan of u naar de gevangenis moet.

Komt u niet naar de rechtbank?

Komt u niet naar de rechtbank en bepaalt de rechter dat u naar de gevangenis moet? Dan zetten we uw gegevens in het opsporingsregister. Als de politie u dan aanhoudt, moet u naar de gevangenis of meteen de boete betalen.