Voorschotregeling

Hebt u recht op een schadevergoeding? En heeft de dader acht maanden na de beslissing van de rechter of het Openbaar Ministerie (OM) nog niet betaald? Dan kunt u soms het bedrag of een deel daarvan van ons krijgen. Dit heet de Voorschotregeling. Hieronder staat hier meer informatie over.

Wat is de voorschotregeling?

Sinds 2011 kunnen slachtoffers van een geweld- of zedenmisdrijf en hun nabestaanden soms een voorschot op een schadevergoeding krijgen. Vanaf 1 januari 2016 kunnen ook slachtoffers van andere misdrijven dit voorschot krijgen.

Wanneer kunt u een (gedeeltelijk) voorschot krijgen?

In drie gevallen is het mogelijk een (gedeeltelijk) voorschot te krijgen van een schadevergoeding voor een misdrijf.

  • Bent u slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf? Of ben u nabestaande van een slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf? Dan kunt u het hele bedrag van uw schadevergoeding krijgen.
  • Bent u slachtoffer van een ander soort misdrijf?  Dan kunt u tot € 5000,00 als voorschot krijgen.
  • Hebt u recht op een schadevergoeding voor uw bedrijf? Dan kunt u alleen een voorschot krijgen als u een eenmanszaak hebt.

Hoe krijgt u een voorschot?

U hoeft zelf niets te doen. Hebt u recht op een voorschot? Dan sturen wij u een brief.

Wij proberen ervoor te zorgen dat de dader het volledige bedrag betaalt, ook als u een voorschot hebt gekregen. Wilt u weten hoe wij dat doen?

Mijnslachtofferzaak.nl

Op mijnslachtofferzaak.nl vindt u een online overzicht over het verloop van uw zaak (gestart op of na 1 februari 2020) bij de Politie, Slachtofferhulp Nederland, het Openbaar Ministerie, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en het Centraal Justitieel Incassobureau.
U logt in met uw DigiD.