Voorschotregeling

Hebt u recht op een schadevergoeding? En heeft de dader acht maanden na de beslissing van de rechter of het Openbaar Ministerie (OM) nog niet betaald? Dan kunt u soms het bedrag of een deel daarvan van ons krijgen. Dit heet de Voorschotregeling. Hieronder leest u meer informatie

Wat is de voorschotregeling?

Sinds 2011 kunnen slachtoffers van een geweld- of zedenmisdrijf en hun nabestaanden soms een voorschot op een schadevergoeding krijgen. Vanaf 1 januari 2016 kunnen ook slachtoffers van andere misdrijven dit voorschot krijgen.

Wanneer kunt u een (gedeeltelijk) voorschot krijgen?

In drie gevallen is het mogelijk een (gedeeltelijk) voorschot te krijgen van een schadevergoeding voor een misdrijf.

  • Bent u slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf? Of ben u nabestaande van een slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf? Dan kunt u het hele bedrag van uw schadevergoeding krijgen.
  • Bent u slachtoffer van een ander soort misdrijf?  Dan kunt u tot € 5000,00 als voorschot krijgen.
  • Hebt u recht op een schadevergoeding voor uw bedrijf? Dan kunt u alleen een voorschot krijgen als u een eenmanszaak hebt.

Hoe krijgt u een voorschot?

U hoeft zelf niets te doen. Hebt u recht op een voorschot? Dan sturen wij u een brief.

Wij proberen ervoor te zorgen dat de dader het volledige bedrag betaalt, ook als u een voorschot hebt gekregen. Wilt u weten hoe wij dat doen?

Mijnslachtofferzaak.nl

Op mijnslachtofferzaak.nl vindt u een online overzicht over het verloop van uw zaak (gestart op of na 1 februari 2020) bij de Politie, Slachtofferhulp Nederland, het Openbaar Ministerie, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en het Centraal Justitieel Incassobureau.
U logt in met uw DigiD.